Προγραμματική Σύμβαση
για τον φωτισμό και την ανάδειξη
του Κάστρου της Σκύρου
Προγραμματική σύμβαση συνυπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός για την εκτέλεση του έργου: «Φωτισμός – Ανάδειξη του βραχώδους πρανούς του Κάστρου της νήσου Σκύρου».
Αντικείμενο της σύμβασης είναι ο καθορισμός του νομικού πλαισίου συνεργασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία χρηματοδοτεί το έργο προϋπολογισμού 50.000€ με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, που θα το εκτελέσει.
Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση της πρόσβασης και ασφαλούς επίσκεψης του μνημείου, όπως και η ολοκληρωμένη ανάδειξή του οχυρωμένου μνημειακού συνόλου, σε συνδυασμό με τις αναστηλωτικές εργασίες, που υλοποιούνται ήδη στον οχυρωματικό περίβολο του Κάστρου της Σκύρου.
«Με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τον φωτισμό και την ανάδειξη του Κάστρου της Σκύρου, συνεχίζεται η σταθερή, γόνιμη συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη, για την προστασία μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας.
»Το έργο, εξασφαλίζει την ασφαλή πρόσβαση στο μνημείο, αλλά και την προσθήκη ενός ακόμη επισκέψιμου χώρου, με βελτιωμένες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, συμβάλλοντας τόσο στην ανάδειξη του ίδιου του Κάστρου, όσο και στην ενίσχυση του τουρισμού της περιοχής», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
«Συμπράττουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού και προχωρούμε σε μια παρέμβαση μικρού κόστους, αλλά τεράστιας αξίας για τη Σκύρο μας και το στολίδι της. Το Κάστρο της Σκύρου δεσπόζει πάνω από τη Χώρα και εμείς φροντίζουμε για το σωστό φωτισμό και την ανάδειξη του.
»Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτεί το έργο, από ιδίους πόρους και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας αναλαμβάνει την εκτέλεσή του. Κοινός μας στόχος είναι η προστασία, ανάδειξη και προσβασιμότητα αυτού του ξεχωριστού μνημείου», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Το Κάστρο της Σκύρου είναι οχυρωματικό μνημείο, το οποίο αποτελούσε το καταφύγιο του παρακείμενου οικισμού της Χώρας. Τα πρώτα δείγματα κατοίκησης στο μνημείο χρονολογούνται στη νεολιθική περίοδο.
Τον 5ο αιώνα π.Χ., με την άφιξη των Αθηναίων και του Κίμωνα στη Σκύρο, κατασκευάζεται πιθανώς η εξωτερική οχύρωση στα όρια του οικισμού της περιόδου αυτής, ενώ στα πλαίσια του ίδιου οχυρωματικού προγράμματος χρονολογείται και η νέα οχύρωση του βράχου, της ακρόπολης της πόλης, ίσως πάνω σε παλιότερη οχύρωση.
To 1354, ο δούκας της Νάξου Nicolao dalle Carceri κατασκευάζει νέες οχυρώσεις πάνω στα αρχαία τείχη της ακρόπολης. Θεωρείται πιθανό ότι σε αυτές τις οικοδομικές εργασίες κυρίως οφείλεται η σημερινή εικόνα του μνημείου.
Το 1652, κατά τον Ενετοτουρκικό πόλεμο, ο βενετός ναύαρχος Leonardo Foscolo κατεδαφίζει σημαντικό μέρος των οχυρώσεων. Μετά την επανάσταση του 1821, το Κάστρο κατοικείται περιστασιακά, ως καταφύγιο. Στις αρχές του 20ου αιώνα το Κάστρο εγκαταλείπεται οριστικά.