ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ

ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ
Η ΟΤΔ Αναπτυξιακή Εύβοιας Α.Ε. σας προσκαλεί να περιηγηθείτε στο δικτυακό τόπο www.evialdcn.gr που δημιούργησε και εμπλουτίζει διαρκώς με πληροφοριακό υλικό για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εμψύχωση του πληθυσμού της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας.................. Με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την εμψύχωση του πληθυσμού της Νότιας Εύβοιας και Σκύρου η ΟΤΔ Κοινοπραξία Αναπτυξιακή Εύβοιας Α.Ε. – Ο.Α.Σ.Ε Α.Ε. ξεκίνησε τη λειτουργία της ιστοσελίδας https://evialdss.gr/.

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Ξεκινούν οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Ελλάδα - Πού βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα

 

Την έναρξη ερευνών με στόχο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας δρομολογεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας, μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη δήλωση του για τα τελευταία μέτρα κατά της ακρίβειας και σήμερα ουσιαστικά θα δοθεί το “σύνθημα” για να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα μπορέσει να αντλήσει φυσικό αέριο άμεσα. Αντίθετα θα χρειαστούν πολλά χρόνια ερευνών για να επιβεβαιωθεί καταρχάς ότι υπάρχουν διαθέσιμα κοιτάσματα και δεύτερον ότι είναι αξιοποιήσιμα. Και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εκμετάλλευση.

Στο νέο ενεργειακό και διπλωματικό τοπίο όμως που διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και καθώς οι σχέσεις Ρωσίας- Δύσης δε φαίνεται πιθανό να εξομαλυνθούν για καιρό ακόμη και το αμερικανικό LNG είναι ακριβό, η προοπτική αξιοποίησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι προφανώς δελεαστική.

Ιδίως από τη στιγμή που σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από τις αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν εντοπιστεί 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοιΤο ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου οι ενδείξεις είναι πολλά υποσχόμενες για εμπορικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα.

Εκτιμάται ότι εάν το 1/4 των γεωτρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές είναι επιτυχημένο, μπορεί να αποδώσει δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, ικανά να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ. Η Ελλάδα θα μπορούσε δηλαδή, εφόσον βέβαια οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, να καταστεί εκτός από ενεργειακός κόμβος και παραγωγός- προμηθευτής της ΕΕ σε φυσικό αέριο.

Το μεγαλύτερο δυνητικό κοίτασμα εντοπίζεται στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total - ExxonMobil – ΕΛΠΕ). Πρόκειται για τη λεγόμενη δομή Τάλως, η οποία εκτιμάται ότι είναι παρόμοια με το κοίτασμα Ζορ, που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015, και άρα αξιοποιήσιμη. Η δομή Τάλως, κρύβει φυσικό αέριο 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων και το μέγεθος του κοιτάσματος είναι όσο εκείνο του Ταμάρ στο Ισραήλ και διπλάσιο από εκείνο της Αφροδίτης στην Κύπρο.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται επίσης στην ερμηνεία των δεδομένων που αντλήθηκαν από τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακού Κόλπο και στο Ιόνιο (ΕΛΠΕ). Διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου της τάξης του 1 BCM υπάρχει στο Κατάκολο Ηλείας (Energean). Στόχους φυσικού αερίου σε μεγάλο βάθος έχει αναδείξει και η σεισμική έρευνα στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων (Energean).

Η ΕΔΕΥ εκτιμά μάλιστα ότι συνολικά η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.

Πάντως ενώ το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είχε προχωρήσει δυναμικά πριν από δέκα χρόνια, τον τελευταίο καιρό η αίσθηση στην αγορά ήταν ότι η κυβέρνηση δεν ευνοούσε την ταχεία εξέλιξή του. Όμως η ενεργειακή κρίση, όπως αναφέρθηκε, άλλαξε τα δεδομένα.

Κινητικότητα σε επίπεδο ερευνών και γεωτρήσεων παρατηρείται άλλωστε γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο:

  • H ExxonMobil έχει σε εξέλιξη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο έχει αρχικά εκτιμηθεί μεταξύ 140 και 220 BCM
  • H Energean έχει ξεκινήσει γεωτρητική καμπάνια στο Ισραήλ με στόχους έως 110 BCM, ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει παραγωγή από τα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ισραήλ και Αίγυπτο
  • Η Κύπρος αναζητεί τρόπους επιτάχυνσης της ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη (εκτίμηση για 120 ΒCM)
  • Αλλά και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε “σημαντικές εξελίξεις” στην ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά στο φυσικό αέριο