Είναι διπλός ο ρόλος μου. Θα είμαι παράγοντας πίεσης για την ταχύτερη υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφής στη Βόρεια Εύβοια
«Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια πέρα από τα όρια των αρμοδιοτήτων μου ως μέλος της Κυβέρνησης, για να ανταποκριθώ όχι μόνο στην εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Πρωθυπουργός, αλλά και στο διπλό ρόλο του βουλευτή Ευβοίας». Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση των βασικών πυλώνων του σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας υπό τον κ. Σταύρο Μπένο, που πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας.
Όπως ανέφερε, η τεράστια καταστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του τον σημάδεψε για πάντα και αυτό που αισθάνεται είναι υποχρέωση και ευθύνη να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες υλοποίησης του σχεδίου για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών που προκάλεσε η πυρκαγιά. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ανέλαβε και την αρμοδιότητα συγκρότησης Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πρώτη, δυστυχώς, την κρίση στη Βόρεια Εύβοια, λόγω των πυρκαγιών. Υπογράμμισε-επίσης- ότι άμεση προτεραιότητα θα έχουν οι δράσεις, που αφορούν στα μέτρα στήριξης των μελισσοκόμων της Βόρειας Εύβοιας και την παροχή ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.
«Είναι -είπε- διπλός ο ρόλος μου, θα είμαι και εγώ ένας παράγοντας πίεσης για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των μέτρων, ξεφεύγοντας από τα όρια ευθύνης μου», παραδίδοντας ταυτόχρονα στον κ. Μπένο -ως ένα πρώτο δείγμα -υπόμνημα με τις προτάσεις του Επαγγελματικού, Εμπορικού Συλλόγου και των Ξενοδόχων της Αιδηψού που αφορούν όλη τη Βόρεια Εύβοια. Ενδεικτικά, σημείωσε ότι τα μέτρα δεν πρέπει να αφορούν μόνο όσους έχασαν τις κτιριακές υποδομές, αλλά και εκείνους που έχασαν τα έσοδα ενός χρόνου. Στην κατεύθυνση στήριξης όλων προτάθηκε και κηρύχθηκε η Αιδηψός και ιδίως οι Ωρεοί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, πετυχαίνοντας την απαλλαγή υποχρέωσης επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής σαν ένα πρώτο μέτρο στήριξης, ενώ το δεύτερο εξίσου σημαντικό, γιατί η περιοχή έχει στερέψει- όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά- από ρευστό, το να δοθεί ένα ποσοστό των διαφυγόντων εσόδων με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Παράλληλα, αναφέρονται και σειρά άλλων μέτρων τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί, όπως για παράδειγμα το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους δύο πυρόπληκτους Δήμους τουλάχιστον για το φετινό χειμώνα, γιατί σε ένα σκηνικό καταστροφής οι λογαριασμοί θα είναι δυσβάσταχτοι.
Ο Υφυπουργός ευχαρίστησε στη συνέχεια δημόσια τους καθηγητές Δασολογίας, που κινήθηκαν γρήγορα βάσει των νέων διαδικασιών, που ακολουθήθηκαν και εκπόνησαν τις μελέτες και για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, αναφέροντας, ότι είναι εμπεριστατωμένες και μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα σε περιοχές όπως είναι η Λίμνη, καθώς η γεωμορφολογία της δείχνει, ότι περιμένει την καταστροφή, αν δεν γίνουν τα φράγματα άμεσα εξαιτίας του αμφιθεατρικού σχήματος και αντίστοιχα σε Αρτεμήσιο, Γουβες , Βουτάς, Μονοκαρυά που, επίσης, είναι περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα, αν δεν ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα, καταλήγοντας: «Θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι για να μην υπάρξουν προβλήματα συνεννόησης μεταξύ των καθηγητών του Πανεπιστημίου και των Δασαρχείων και για να μην παρατηρηθούν καθυστερήσεις του παρελθόντος».
Παράλληλα, εκτός από τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, τα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των πυρόπληκτων και σειρά παρεμβάσεων, που έχουν σχέση με το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, τα οποία θα υλοποιηθούν πριν από την οριστική αποκατάσταση, υλοποιούνται ήδη μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων καταβάλλονται και οι αποζημιώσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν ζητήματα επιβίωσης.